Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Ε.Ο.Ε.Α. - Ε.Δ.Ε.Σ. ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΟΣ ΖΕΡΒΑ

1943/07/24: Aπόφασις υπ'αριθ. 3

ΕΘΝΙΚΑΙ ΟΜΑ∆ΕΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΕΛΛΑ∆ΟΣ
ΚΟΙΝΟΝ ΓΕΝΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΝ

ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΥΠ ΑΡΙΘ .3

Το Κοινόν Γενικόν Στρατηγείον, συνελθόν σήµερον την 20ην Ιουλίου 1943 ίνα ρυθµίση το ζήτηµα της συγκροτήσεως νέων οµάδων Ανταρτών και της εξυπηρετήσεως αµφοτέρων των οργανώσεων. αποφασίζει ότι εις εκάστην Επαρχίαν, όπου δεν υπάρχουσιν οµάδες και της ετέρας οργανώσεως δύνανται να συγκροτηθώσιν τοιαύται ως κάτωθι :

1) Μία ένοπλος οµάς της άλλης οργανώσεως, εκ 30 το πολύ ανδρών, δύναται να εισέλθη εις εκάστην Επαρχίαν, προς συγκρότησιν εν τη Επαρχία νέας ενόλπου οµάδος.

2) Ο Αρχηγός και τα µέλη της νεοσυγκροτηθησοµένης οµάδος δεόν να εκλέγονται µεταξύ των ικανών Στρατιωτικών ή ιδιωτών των επιθυµούντων τούτο. Ο Αρχηγός και 1-2 στελέχη δύνανται να προέρχωνται και εξ άλλης περιφερείας.

3) Η νεοσυγκροτουµένη οµάς δύναται να λάβη εκ των ρίψεων από αεροπλάνου το πολύ 50 όπλα τον Αον µήνα, και αναλόγως της αποκτηθησοµένης εµπιστοσύνης, αλλά το πολύ 50 όπλα κατά Βον µήνα. Εάν όµως εν τη Επαρχία διατίθενται παρά των ανδρών της οργανώσεως όπλα, ταύτα, θα χρησιµοποιώνται διά την επαύξησιν της δυνάµεως της νεοσυγκροτουµένης Οµάδος εις αριθµόν µείζον των 50. Εισαγωγή όπλων εξ άλλης Επαρχίας απαγορεύεται.

4) Προ της εισόδου εις την Επαρχίαν της εν παραγράφω ένα οµάδος, θα γνωστοποιήται τούτο εις τους Αρχηγούς των υφισταµένων εν τη Επαρχία άλλων Οργανώσεων ή εις τους αντικαταστάτας των, οίτινες, κατόπιν προσωπικής επαφής, θα επιτρέπουν απροφασίστως την συγκρότησιν της νέας οµάδος.

5) Η εξ ετέρας Επαρχίας εισελθούσα ένοπλος οµάς, µετά την συγκρότησιν της νέας ενόπλου οµάδος και µετά την οργάνωσιν εφεδρικών τοιούτων, θα απέρχεται της Επαρχίας ταύτης παραµένουσα διά τας τοιαύτας ενεργείας δύο 2 µήνας κατά µέγιστον. Κατά το διάστηµα τούτο η ξένη οµάς θα δύναται να περιέρχεται ελευθέρως την Επαρχίαν και να αναπτύση το πρόγραµµα της οργανώσεώς της.

6) Αν οι εκάστης Επαρχίας οπαδοί των οργανώσεων υπερβαίνουν τους εκατόν το κοινόν Γενικόν Στρατηγείον δύναται να διατάσση την συγκρότησιν πλειόνων ενεργών οµάδων, ή εφεδρικών ενόπλων τοιούτων.

7) ∆ιά την εξυπηρέτησιν των οµάδων και εν γένει των οργανώσεων δύναται εκάστη οργάνωσις να έχη τα όργανά της. Η ικανοποίησις των αναγκών πάσης φύσεως των οµάδων αµφοτέρων των οργανώσεων, ως και η τακτοποίησις των µεταξύ χωρικών διαφορών θα γένηται υπό κοινοτικών συµβουλίων ή λαϊκών Επιτροπών εκλεγησοµένων υπό των κατοίκων διενεργηθησοµένων εκλογών άνευ επεµβάσεως των οργανώσεων εις τα εκλογάς. Αι αποφάσεις των λαϊκών Επιτροπών θα είναι σεβασταί δι’ αµφοτέρας τας οργανώσεις θα εκτελώνται δε τη κοινή επεµβάσει των ενόπλων οµάδων αµφοτέρων των οργανώσεων, εφ’ όσον αιτηθή παρά της λαϊκής επιτροπής τοιαύτη επέµβασις και εφ’ όσον υπάρχουν οµάδες αµφοτέρων των οργανώσεων.

8) Οµάδες ή άτοµα των οργανώσεων, κινούµενα δι’ υπηρεσίαν, θα λαµβάνουσιν επί πληρωµή τα ζητούµενα τρόφιµα. Προς τούτο, πας κινούµενος θα είναι εφοδιασµένος διά φύλλου πορείας εφ’ ου θα αναγράφεται η χορηγηθείσα ούτω τροφοδοσία. Αδιούχοι κινούµενοι θα ώσιν εφοδιασµένοι διά φύλλου αδείας δεν θα φέρωσιν όµως οπλισµόν.

9) ∆ιά την συντήρησιν των µελών των ανταρτικών οµάδων θα διατίθενται καθ έκαστον µήνα λίραι χρυσαί µια (1), δι’ έκαστον µόνιµον αντάρτην, εφ’ όσον είναι δυνατόν να αποκτηθούν τα αναγκαία ποσά από Γενικόν Στρατηγείον Μέσης Ανατολής. Πρόσθετον ποσόν µιας λίρας χρυσής κατ’ αντάρτην υπάρχει ελπίς ότι δεν είναι δυνατόν ν’ αποκτηθή διά τους µήνας Αύγουστον, Σεπτέµβριον και Οκτώβριον, προς αγοράν αρκετών εφοδείων διά τον χειµώνα. Ουδείς µισθός θα χορηγείται εις αξιωµατικούς και οπλίτας. Μόνον δύνανται να χορηγώνται εις τας απόρους οικογενείας των Αξιωµατικών και ανταρτών βοηθήµατα εις είδος πλην των περιπτώσεων καθ’ ας λόγω διαµονής των οικογενειών, δεν είναι δυνατή η χορήγησης είδους. Κατάχρησις του µέτρου χορηγήσεως εις χρήµα βοηθήµατος θα αναφέρεται εις το Κοινόν Γενικόν Στρατηγείον.Τα βοηθήµατα ταύτα και τα λοιπά έξοδα των οργανώσεων περιλαµβάνονται εις τα ανωτέρω ποσά.

10) Τα µέλη των εφεδρικών οµάδων δεν δικαιούνται
διατροφής ή βοηθήµατος ει µη µόνον καθ’ ας περιόδους θα ευρίσκονται εν ενεργώ υπηρεσία.

11) Πάς αξιωµατικός ή αντάρτης, µόνιµος ή έφεδρος, έχει
απόλυτον δικαίωµα να καταταγή ή ανακαταταγή εις οµάδα της αρεσκείας του, µεταπηδών από της µιας οργανώσεως εις την άλλην. Τούτο δέον να περατωθή εντός δυο µηνών από της κοινοποιήσεως της παρούσης ή ενός µηνός από της ενάρξεως δηµιουργία των οµάδων, κατόπιν αιτήσεως υποβαλλοµένης εις τον διοικητήν του συγκροτήµατος ή λόχου εξ ου θέλει να αποχωρήση και εις εκείνους εις ον θέλη να καταταγή. Οι αποχωρούντες εκ των ήδη µονίµων οµάδων θα παραδίδωσι εις τούτους τον οπλισµόν και τον ιµατισµόν ον έλαβον.

Ο
Αρχηγός της Στρατιωτικής Αγγλικής Αποστολής
ΕΝΤΥ
Ταξίαρχος

Ο Αντιπρόσωπος του Ε.∆.Ε.Σ
Κ. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
ΥΠ/ΓΟΣΟι
Αντιπρόσωποι του ΕΛΑΣ
Σ. ΣΑΡΑΦΗΣ
Άρης Βελουχιώτης
Β. Σαµαρινιώτης

Για την ακρίβειαν
Σ.∆ Γενικού Αρχηγείου Εθνικών Οµάδων Ε.∆.Ε.Σ, 24-7-43
Ο Υπαρχηγός
Κ. Πυροµάγλου

1 σχόλιο: